Uretan eller gummi?

Att välja mellan gummi och uretan, sett med miljövänliga ögon är inte det lättaste.

Aldrig någonsin har miljömedvetandet varit så stort som nu. Även om alla människor inte alltid fattar de mest miljövänliga besluten så finns det ett allt mer växande medvetande om hur vårt agerande och hur våra val påverkar miljön. Inte minst den uppmärksamhet den globala uppvärmningen får påverkar oss.

Nu är det full fart på julhandeln och det köps en hel del gummiartiklar och plastprodukter. I vissa fall har vi inte något val men ibland har vi faktiskt det. Detsamma gäller för de inom industrin som beslutar om tillverkningsmaterial. Ibland tillverkas samma produkt av olika material. Det kan till exempel gälla allt från möbler och ställningars gummifötter, till leksaker och vanliga ’prylar’.  När det gäller dessa materal handlar det ofta om att antingen använda elastiska plaster, silikon eller gummi. De har ganska lika egenskaper även om vissa skillnader finns. Det finns även skillnader mellan dem avseende miljöpåverkan.

Många tillverkare gör jämförelser mellan föreningar, t e x mellan polyuretan och gummi, när de ska fastställa och bestämma tillverkningsprocessen. Naturgummi som kommer från träd är en naturlig produkt och därmed även biologiskt nedbrytningsbar, även om den förändrats på kemisk väg av kol och mineraloljor. Polyuretan däremot är en ren kemisk produkt och därmed inte nedbrytningsbar.Sedan finns det andra skillnader som kan påverka beslutet och i slutändan även miljön. Polyuretan, som är naturligt stel och styvare, är väldigt motståndskraftig mot nötning och har en överlägsen kvalitet jämfört med gummig när det gäller vissa användningsområden. Samtidigt har gummi andra egenskaper som är positiva vid andra användningsområden.
Beslut om vilket material som är bäst är därmed inte alltid självklart, inte ens för konstruktörer och tillverkare. Det bli inte lättare för konsumenten. Varje köpbeslut är unikt och det är mycket som står på spel om vi vill undvika de följder en fortsatt nedsmutsad värld innebär.

Materialkälla för denna artikeln är www.ggf.se och www.uw-elast.se