Spara energi i vardagen

Att i vardagen spara energi genom att medvetet välja olika sätt att spara på vår jords resurser kan vid tanken kännas att det kvittar väl vad jag gör, det gör ingen skillnad. Men vid eftertanke så är det ganska mycket vi kan göra var och en av oss utan större ansträngning.

När man har stigit upp på morgonen så kanske man vill ta en dusch, gör det på fem minuter istället för en kvart så sparar du upp till fem hundra kronor på ett år. Om man också använder munstycken som stryper vattnet i kranarna också så blir besparingen ännu större, upp till fyrtio procent.

Beroende på vad du äter till frukost, är det något som ska värmas så använd mikrovågsugnen istället för spisen så sparar du en hel del. Detsamma gäller för större mängd vatten, en vattenkokare är att föredra framför en spisplatta. Och är det så att du glömmer av vattenkokaren så stängs den ju av med automatik och det gör ju inte spisen, om inte du har timer på den och använder den.

Transport till jobbet är ju bäst om man kan göra det för egen maskin men det är inte alla som har så nära till jobbet. Cykel eller åka kollektivt kan ju vara beroende på avstånd och väder eller passande tidtabeller. Om inte annat så kan man ju försöka att på sommaren även få lite motion genom en promenad eller cykeltur tur och retur.

Om man behöver åka bil till jobbet så är ju samåkning ett bra alternativ om det finns någon att samåka med. Det behöver ju faktiskt inte vara någon på ens eget jobb, det kan ju finnas någon på en arbetsplats i närheten som kan tänka sig att spara några kronor. En annons kan ju vara ett sätt att få reda på det.

Elektronik drivs ju många gånger av en transformator som alltid sitter i vägguttaget vare sig man använder utrustningen eller inte. Bättre är att ha en skarvdosa med en strömbrytare på så kan man stänga av fler enheter samtidigt. Standby läge på till exempel en tv apparat gör ju att den drar ström i alla fall även fast du inte tittar på den. Om det finns en avstängningsknapp använd den istället.

Numera finns en hel del ”besparande” elprodukter att köpa, även andra produkter för att till exempel hålla nere vattenåtgången. Dessa finns i välsorterad fackhandel men det finns också nischade leverantörer så som webbutiken Wattväktarna med energismarta produkter. Där hittar du produkter som hanterar både värme, elbesparing och vattenbesparing. Även stort sortiment belysning.

Att spara energi i vardagen gör skillnad!

Lämna ett svar