Sopsortering

Att sopsortera är något som alltfler i landet ägnar sig åt. Miljödebatten är het och klimatfrågan har aldrig varit mer aktuell. För att förhindra onödiga slitningar på miljön och vår hälsa är det viktigt att varje individ själv tar ansvar för sina sopor och ser till att sortera det den kan. Många är villiga att ställa upp på detta och gör sitt bästa efter förmåga. Men det kan ändå dyka upp en del problem, som man inte vet hur man ska lösa.

Sopsortering – Nödvändigt ont eller befrielse?

När det gäller sopsorteringen i hemmet är det många som vill mena på att det är alldeles för krävande och tar för mycket tid. Det behöver det inte göra! Viktigt att inse är att man inte behöver göra allt på en gång. Det går alldeles utmärkt att börja med det som verkar enklast. Det kan exempelvis vara att ta med pappersförpackningar och tidningar till återvinningsstationen en gång i veckan. Det viktigaste är inte att allt sorteras samtidigt, utan att man kommer igång med någon del.

Att införa det här sorterandet av hushållssoporna som en rutin i vardagen gör dessutom att det i längden flyter på mycket lättare och känns mer oproblematiskt. Det är ofta bara fråga om en invänjningsperiod innan man börjar se fördelarna som mer tungt vägande än det jobbiga i att lägga ner tid och arbete på att sortera soporna och forsla iväg dem till återvinningen.

Det är möjligt att det ibland ändå blir så att tiden inte räcker till för att lämna sopor så ofta som man skulle vilja och behöva. Många klagar då över förvaringen hemma och menar att det tar för mycket plats att hålla på och samla sorterade sopor på hög. Så behöver det inte heller vara! Med organiserade lösningar kan man få till väldigt praktiska alternativ. En möjlighet är att reservera ett skåp, eller annat förvaringsutrymme ni inte använder i hemmet, för detta ändamål. Om det skulle vara fullständigt omöjligt för er att hitta en sådan plats, finns det produkter ute på marknaden som är avsedda att underlätta just den typen av förvaring.

Ett svar på “Sopsortering”

  1. Visa gärna på någon utredning som har räknat på om sopsortering är lönsamt för miljön.

Kommentarer är stängda.