Havredryck miljövänligt?

Världen står inför det faktum att växhuseffekten leder till global uppvärmning. Koldioxidutsläppen är i fokus och förhoppningsvis kommer vi tillrätta med detta och vi får göra de uppoffringar som krävs för att vända trenden. När kampen mot den globala uppvärmningen sker gäller det samtidigt att vara realistisk och inte gå till överdrift, för det finns andra värden att väga in ibland. En sådan kamp, som man kan tycka är lite väl överdriven, är den som sker mellan mjölk och havredryck. Visst innebär mjölk en viss ökning av koldioxidutsläpp om man ser till hela processen med uppfödningen av kor, men samtidigt är havredryckstillverkningen energikrävande. Jag har inte sett någon exakt beskrivande analys av detta, men i min del har mjölken ett värde. När vi dricker mjölk läggs grunden till jordbrukets överlevnad vilket håller våra öppna landskap möjliga. Behövs då verkligen skräckpropaganda mot mjölk? Det finns även lite humor i kampen som denna sida om havredryck exempelvis bidrar med. Det finns ingen vinnare i sådana strider, sedan måste vi granska den kritisk och ta till oss att det knappast är en miljökamp. Det handlar självklart om pengar, om att sälja mer havredryck, att ta nya marknadsandelar. För exempelvis Oatly tog det så långt att de förlorade i marknadsdomstolen. Ingen tror väl på fullaste allvar på att det var ett ideellt arbete som låg bakom och att deras kämpaglöd var för vår miljös skull.

Det här inlägget postades i Mat och livsmedel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>